Tinnitus og stressmestring

God stressmestring ved plagsom tinnitus

Tinnitus og stress kan henge tett sammen. Mennesker som opplever tinnitus, kan kjenne på uro, anspenthet og bekymring. Og stress – ja, det kan faktisk gjøre tinnitus mer plagsom. Derfor er stressmestring en viktig del av veien videre for mange som lever med plagsom tinnitus.

Når vi blir stresset, skjer det mye i kroppen. Pulsen øker, pusten blir raskere, og vi går – ofte uten å merke det – i beredskap. Kroppen vår tolker tinnitus som en mulig trussel og aktiverer "vaktbikkja" i nervesystemet. Dette er helt normalt og handler om en gammel overlevelsesrespons som fortsatt styrer oss i dag.

Men utfordringen er at vi i dag sjelden står overfor reelle farer – som rovdyr eller kulde – slik vi gjorde da hjernen vår ble utviklet. I stedet handler stresset ofte om tanker: helse, jobb, relasjoner eller økonomi. Disse "tenkte farene" kan holde oss i langvarig stressaktivering, og da blir det vanskeligere å hente seg inn igjen.

📉 Når vi blir stående i dette stresset over tid, svekkes evnen vår til å vurdere situasjoner rolig og realistisk. Tinnitus kan oppleves mer intens. Vi blir mer sårbare, og tankehjernen kobles delvis ut – som om rullegardinen går ned.

Et nyttig bilde er det såkalte toleransevinduet. Når vi er innenfor vinduet, føler vi oss trygge og rolige, og har tilgang til den tenkende hjernen. Men når vi havner utenfor, tar den emosjonelle og automatiske hjernen over. Vi handler på impuls og føler oss lett overveldet.

🎧 Nyere forståelseantyder også at stress kan påvirke små muskler i øret – mellomøremuskulaturen (MEM). Disse musklene kan reagere med overaktivitet ved stress og gi trykkfølelse, klikkelyder eller forsterket lydopplevelse. Dette kan gjøre tinnitus enda mer ubehagelig. Ved å roe ned kroppen, kan vi også hjelpe øret til å slappe av.

💡 Derfor er det lurt å ta tak i stress – og heldigvis finnes det konkrete ting du kan gjøre. Her er tre enkle oppgaver som kan hjelpe deg i gang:

1. Hva gir deg påfyll og ro?
Når hverdagen er travel og krevende, kutter vi ofte ut det som gir oss glede. Det kan være å prioritere å høre på musikk, gå tur i naturen, kreativt arbeid, fiske – eller bare å hvile litt. Små pauser kan gjøre en stor forskjell.

2. Bruk pusten som verktøy
Pusten er en nøkkel inn til det rolige nervesystemet. Når du puster rolig med magen, sender du et signal til kroppen om at den kan slappe av. Finn en enkel pusteøvelse som du kan øve på. Det er særlig nyttig hvis du kjenner på trykk i øret eller MEM-reaksjoner.

3. Øv på oppmerksomt nærvær
Når tinnitus stjeler oppmerksomheten, kan du trene på å flytte fokuset. Finn noe som minner deg om trygghet – en kopp te, et bilde, en lukt – og hold oppmerksomheten der noen sekunder. Dette styrker forbindelsen mellomtankehjernen og følelseshjernen, og gjør det lettere å komme tilbake i balanse.

🌱 Husk: Det er ikke farlig å være stresset, men kroppen trenger pauser for å hente seg inn. Tinnitus er ikke nødvendigvis en trussel – og med litt trening kan du hjelpe kroppen å forstå det.

Du kan bryte sirkelen. Pust. Vær til stede. Og ta små steg i retning av mer ro – og mindre plage.

💚

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.